Aanbouw of uitbouw?

Zo maak je de juiste keuze

Bij BNK Bouw begrijpen we dat de keuze tussen een aanbouw of uitbouw een belangrijke beslissing is bij het uitbreiden van jouw woning. Als specialist in het realiseren van zowel aanbouwen als uitbouwen, bieden wij niet alleen vakmanschap en expertise, maar ook handige tools om jouw project te vergemakkelijken. Met de BNK Aanbouw bereken & designtool kun je eenvoudig de materialen en kosten online berekenen, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt.

aanbouw of uitbouw

Aannemer nodig voor jou aan- of uitbouwproject?

Vraag een vrijblijvende offerte aan via ons offerte formulier en wie weet gaan wij binnenkort voor voor jou aan de slag.

Verschillen tussen aanbouw en uitbouw

Bij het overwegen van een woninguitbreiding is het essentieel om de verschillen tussen een aanbouw en een uitbouw te begrijpen. Hier zijn de belangrijkste verschillen:

Aanbouw

 • Uitbreiding van een bestaande ruimte, zoals het verlengen van de woonkamer.
 • Direct aan het hoofdgebouw bevestigd, waardoor de bestaande ruimte wordt vergroot.
 • Meestal goedkoper en minder ingrijpend dan een uitbouw.

Uitbouw

 • Creëert een nieuwe, aparte ruimte aan het hoofdgebouw, zoals een nieuwe kamer.
 • Vereist vaak extra funderingen, isolatie en afwerking.
 • Biedt meer flexibiliteit en functionaliteit, maar is meestal duurder.

Het kiezen tussen een aanbouw of uitbouw hangt af van jouw specifieke behoeften en wensen. Wil je jouw huidige leefruimte vergroten en meer openheid creëren? Dan is een aanbouw wellicht de juiste keuze. Heb je echter behoefte aan een extra kamer, zoals een thuiskantoor of speelkamer, dan biedt een uitbouw de flexibiliteit die je zoekt.

Kosten: Wat past binnen jouw budget?

De kosten zijn een cruciale factor bij het kiezen tussen een aanbouw of uitbouw. Een aanbouw is meestal goedkoper omdat het minder ingrijpend is en minder materialen en arbeidsuren vereist. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor huiseigenaren die hun leefruimte willen vergroten zonder hun budget te overschrijden.

Een uitbouw daarentegen, kan duurder zijn omdat het een nieuwe, aparte ruimte creëert. Dit betekent dat er extra funderingen, isolatie en afwerking nodig kunnen zijn, wat de kosten verhoogt. Hoewel een uitbouw een grotere investering kan vergen, biedt het ook meer flexibiliteit en functionaliteit door een volledig nieuwe ruimte toe te voegen aan jouw woning.

Bij het overwegen van de kosten is het belangrijk om niet alleen naar de initiële uitgaven te kijken, maar ook naar de langetermijnwaarde die een aanbouw of uitbouw kan toevoegen aan jouw woning. Een goed uitgevoerde aanbouw of uitbouw kan de waarde van jouw huis aanzienlijk verhogen, waardoor het een slimme investering is. BNK Bouw staat klaar om je te helpen bij het vinden van de beste oplossing binnen jouw budget.

Vragen of hulp nodig

Advies op maat

BNK Bouw helpt u graag bij uw project, zowel vooraf de bouw als tijdens de bouw. Wilt u zelfstandig een project starten, uw project uit handen geven of heeft u vragen omtrent een lopend project? Wij adviseren u graag, geheel vrijblijvend! 

Contact opnemen Mail ons

Vergunningen: Wat heb je nodig?

Voordat je begint met het bouwen van een aanbouw of uitbouw, is het belangrijk om te weten welke vergunningen je nodig hebt. Voor een aanbouw is meestal een bouwvergunning vereist, vooral als de uitbreiding de bestaande structuur aanzienlijk verandert of de grenzen van jouw perceel overschrijdt. Het is essentieel om de lokale bouwvoorschriften te controleren en de benodigde vergunningen aan te vragen. Ook voor een uitbouw zijn vaak strenge vergunningseisen van toepassing. Omdat een uitbouw een nieuwe, aparte ruimte creëert, kunnen de vereisten complexer zijn.

Je moet mogelijk rekening houden met extra funderingen en structurele overwegingen. Het is belangrijk om de regelgeving te raadplegen en ervoor te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet voordat je met de bouw begint. Bij BNK Bouw helpen wij je graag door het vergunningenproces. Onze experts kunnen je adviseren over welke vergunningen je nodig hebt en je begeleiden bij het aanvragen ervan. Dit zorgt ervoor dat jouw aanbouw of uitbouw project zonder vertragingen en complicaties kan starten.

Bouwproces en voorbereiding

Het bouwproces van zowel een aanbouw als uitbouw vereist zorgvuldige planning en voorbereiding. Voor een aanbouw moet je de bestaande structuur evalueren om ervoor te zorgen dat deze de extra belasting kan dragen. Dit omvat het ontwerpen van de uitbreiding, het verkrijgen van vergunningen en het voorbereiden van de bouwplaats.

Het bouwproces voor een uitbouw is vergelijkbaar, maar kan complexer zijn vanwege de noodzaak om een nieuwe, aparte ruimte te creëren. Dit betekent dat je rekening moet houden met extra funderingen, isolatie en de stabiliteit van de constructie. Ook moet je overwegen hoe de uitbouw geïntegreerd wordt met de rest van jouw huis en welke extra voorzieningen zoals elektriciteit en sanitair nodig zijn.

Bij BNK Bouw begeleiden wij je door elke stap van het bouwproces, van ontwerp tot voltooiing. Onze experts zorgen ervoor dat jouw aanbouw of uitbouw naadloos aansluit op jouw woning en voldoet aan alle bouweisen.

Onze kernwaarden

Waarom kiezen voor BNK Bouw

 1. Professionaliteit: BNK Bouw heeft jarenlange ervaring en kennis van de bouwsector en kan u professioneel advies geven over uw project.
 2. Tijd: BNK Bouw kan uw project efficiënt en op tijd afronden, zodat u niet te veel tijd hoeft te besteden aan het coördineren van werkzaamheden.
 3. Kwaliteit: BNK Bouw gebruikt professionele tools en materialen om ervoor te zorgen dat het eindresultaat van hoge kwaliteit is.
 4. Veiligheid: BNK Bouw houdt zich aan de hoogste veiligheidsstandaarden tijdens het werk om ervoor te zorgen dat u, uw familie en uw medewerkers veilig zijn.
 5. Garantie: BNK Bouw biedt garanties op werk, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over eventuele problemen in de toekomst.
 6. Verzekering: BNK Bouw heeft een professionele aansprakelijkheidsverzekering, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over eventuele schade of ongevallen tijdens het werk.
 7. Netwerk: BNK Bouw heeft vaak een netwerk van professionals, zoals architecten en ingenieurs, die kunnen worden ingeschakeld om te helpen bij het project.
 8. Kostenbesparing: Door BNK Bouw in te huren, kunt u vaak kosten besparen door efficiënter te werken en te profiteren van bulkkortingen op materialen.
 9. Gemoedsrust: Door BNK Bouw in te huren, kunt u zich concentreren op uw dagelijkse bezigheden en hoeft u zich geen zorgen te maken over het coördineren van werkzaamheden.
 10. Garantie op afwerking: BNK Bouw zal ervoor zorgen dat uw project volgens plan en binnen budget wordt afgerond, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over onverwachte kosten of vertragingen.

BNK Bouw, jouw partner in woninguitbreiding

Of je nu kiest voor een aanbouw of uitbouw, BNK Bouw staat klaar om je te helpen. Wij zijn gespecialiseerd in beide soorten woninguitbreidingen en bieden een volledig scala aan diensten, van ontwerp en planning tot de bouw en afwerking. Ons team van ervaren professionals zorgt ervoor dat jouw project soepel en stressvrij verloopt.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend advies en ontdek hoe wij jouw woonruimte kunnen transformeren. Vraag nu een offerte aan of plan een consultatie met één van onze experts. BNK Bouw is jouw betrouwbare partner voor elke woninguitbreiding.